De vergeten brief

“Ze weet alles van de moord…”

Als we de moord op een jonge vrouw onderzoeken komt een mysterieuze man op onze radar. Zijn leven leidt ons van een grensdorpje tussen Belgisch en Nederlands Limburg over een kasteeltje in het zuiden van Frankrijk tot op een zolderkamer in het Pajottenland. Daar vinden we in de lente van 2020 -tot grote verbazing van de bewoners zélf- een brief. Geschreven en gepost in de stad Namen, een paar jaar na de moord.

“Ze weet van de moord op haar”, schrijft een onbekende in een keurig handschrift over de dood van de jonge vrouw. “Ze weet wie haar bedreigde. Ze weet wie haar heeft omgebracht uit schrik.”
“Iemand wil zich bevrijden van u en heeft schrik dat gij ontdekt waarom onder jullie een verrader leeft die alles zegt. Heb vertrouwen, alle maatregelen zijn genomen. Enkel stilzwijgen kan je beschermen. Vernietig deze brief onmiddellijk!”

Maar nog voor hij zijn eindbestemming bereikt, wordt de brief onderschept. Het document wordt niet vernietigd, maar bewaard op de zolderkamer. Verstopt en vergeten. Om dertig jaar later op te duiken.

Meer dan een jaar zoeken we naar de identiteit van de geheimzinnige briefschrijver. Tot we in april 2021, één jaar na de start van het onderzoek, de hand kunnen leggen op een ander document. Een decennia oud contract. Twaalf betrokkenen ondertekenen de laatste bladzijde. Voor hun handtekening schrijven ze telkens in het Frans ‘Lu et approuvé’… ’gelezen en goedgekeurd’. Eén van de geschriften lijkt sprekend op dat uit de anonieme brief.