COLD CASE: SALLY

Op een zomerdag in 1996 vinden spelende kinderen tussen het riet op Linkeroever in Antwerpen het verminkte lichaam van een jonge vrouw. Haar schedel is met brute kracht ingeslagen. Al snel wordt duidelijk dat het gaat om Sally Van Hecke, een moeder van twintig die tippelde om haar drugsverslaving te bekostigen. Maandenlang speurwerk levert de politie wel een resem hypotheses en verdachten op, maar geen dader. 
Het enige aanknopingspunt is een onbekende klant die op die fatale avond met Sally gezien werd. Volgend getuigen had hij een paardenstaart en zat hij aan het stuur van een opvallende Amerikaanse auto, maar elk spoor naar de man en zijn wagen loopt dood. Tot wanhoop van Sally’s familie wordt het onderzoek stopgezet, verhuist het dossier naar de archieven en blijft de moord twintig jaar lang een zoveelste cold case.

Tot Bureau Van Meerbeeck er zich in 2016 in vastbijt en een spoor vindt dat recht naar een man leidt, een man met een paardenstaart. Een man die in het bezit was van een Amerikaanse auto. Een man die al vaker gemoord had voor 1996 en het nadien nog zou doen.


Als Bureau Van Meerbeeck na een jaar intensief speuren alle bizarre kronkels en wendingen in het aanvankelijke dossier blootlegt en als klap op de vuurpijl de kroongetuigen van weleer aan misdaadjournalist Kurt Wertelaers bevestigen dat dit de man is die ze destijds zagen, ziet het Antwerpse gerecht zich genoodzaakt om de moordzaak te heropenen. Komt er al die tijd dan toch gerechtigheid voor Sally?

75380197_1278484022355038_3191563182313308160_o

Over de zoektocht naar de dader schreef Wertelaers in 2019 een boek, Cold case: Sally. Het boek kan je hier bestellen.

Cold case: Sally is ook als e-book verkrijgbaar.

Een jaar later, in 2020, kwam er ook een luisterboek.

De heropening van het dossier en de hele zoektocht die eraan vooraf ging, werd in 2019 in de vijfdelige documentaire ‘Cold Case’ op vtm belicht. In Nederland is die te bekijken via de video-on-demanddienst ‘Videoland’. Er is ook een link voor YouTube.

Vandaag staan Kurt Wertelaers en Bureau Van Meerbeeck nog in zeer nauw contact met de
nabestaanden in de zaak Sally Van Hecke.

Een jaar na de heropening van het onderzoek rond Sally Van Hecke, de documentaire op televisie en het boek dat volgde kwam Bureau Van Meerbeeck in contact met F., een Française. Haar dochter, Maggy Belard, verdween in januari 2003 uit huis. Het jonge meisje was al langer op de dool, en besloot weg te lopen van huis. En dan was er niets meer. Jarenlang zocht de moeder vergeefs naar een teken van leven.

Op een blauwe maandag in de lente van 2007 kreeg de moeder opeens bezoek van de Belgische politie. Haar dochter was teruggevonden. Vermoord. In Antwerpen. Ze gingen zoeken naar de moordenaar, beloofden ze. Maar dat lukte niet. De zaak werd een cold case.

Onderzoekscollectief Bureau Van Meerbeeck sprak lang en uitgebreid met de moeder en dook in het leven van de dochter. Dat was sinds haar verdwijning helaas niet over rozen gelopen. Een jong leven vol drugs en straatprostitutie. Van het Franse Rijsel over Valenciennes tot Antwerpen. Van softdrugs tot heroïne. Van tippelbuurten in het noorden van Frankrijk tot het grauwe Antwerpse hoerenkwartier. Daar werd ze een laatste keer opgepikt. En dan vermoord. Doodgeslagen en in het water gedumpt. Het duurde weken voor een binnenschipper haar lichaam zag drijven.

Haar dood haalde destijds nauwelijks de kranten. Het was immers ook maar een ‘ordinair heroïnehoertje’. Opniéuw een heroïnehoertje. Opnieuw die Antwerpse Atheneumbuurt. Opnieuw doodgeslagen langs de oevers van de Schelde. De gelijkenissen bezorgen ons koude rillingen. Hij opnieuw?

“Ze was zwanger toen hij haar doodsloeg”, vertelde haar moeder ons vorig jaar. “Het zou een zoontje geworden zijn. Haar moordenaar heeft me ook mijn kleinkind ontnomen.”

Samen met de moeder zoeken we naar antwoorden.