top of page

Over ons

Cold Case Bureau van Meerbeeck is een internationaal onderzoeksteam dat bestaat uit een onderzoeksjournalist, researchers, digitale analisten en vastberaden vrijwilligers. Op verzoek van nabestaanden en achterblijvers duiken ze nog eens een allerlaatste keer in een onopgehelderde moord- of verdwijningszaak. Daarnaast besteedt het onderzoeksteam aandacht aan de vele doden die begraven liggen in een naamloos graf en wachten op een identiteit.

Abonneer hier op ons Youtube-kanaal

#iemanddaarbuitenweetiets

Our Mission

Ons verhaal

Cold Case Bureau Van Meerbeeck wordt opgericht door onderzoeksjoumalist Kurt Wertelaers. Nog tijdens zijn carrière als misdaadverslaggever bij een grote krant, legt hij zich toe op onopgehelderde moord- en verdwijningszaken. Onnoemelijk vaak staart hij naar een plaats delict en beschrijft hij vanop de zijlijn het politiewerk. Even vaak komt hij in contact met gebroken nabestaanden en vertwijfelde achterblijvers. Het contact blijft, ook lang nadat iedereen weg is.

 

Bureau Van Meerbeeck ontstaat uit de drang om iets te doen voor hen. Al snel komt Wertelaers in contact met gepassioneerde en getalenteerde mensen die allemaal een steentje willen bijdragen in de zoektocht naar de waarheid. Allemaal vanuit hun eigen expertise: on- en offline research, data-analyse of profiling. Zij zijn de experten, maar werken onder de radar.

763.jfif
274698026_1951343615069072_3356026068953116888_n.jpg

Samen vormen ze het onderzoekscollectief Bureau Van Meerbeeck.

Samen zoeken ze waar anderen zijn gestopt.

Bureau Van Meerbeeck onderzoekt niet alleen mysteries, maar bouwt tegelijkertijd aan een kennis-en expertisecentrum rond cold cases. Het wordt zo een ontmoetingsplaats voor jonge, nieuwsgierige studenten en ervaren deskundigen.

 

In november 2021 wordt 'Stichting Bureau Van Meerbeeck' in het leven geroepen, om onderzoeken naar cold cases en mysteries te financieren.

Het werk van Bureau Van Meerbeeck zal nooit ophouden. Vele honderden cold cases wachten vandaag op een doorbraak. Vele moorden blijven onopgehelderd. En in vele huiskamers wordt elke dag nog gewacht op nieuws van een vermiste. Alleen al in België en Nederland hebben vandaag duizenden achterblijvers en nabestaanden vragen over wat er precies gebeurd is.

De naam 'Van Meerbeeck' werd ontleend aan een zoektocht die Kurt Wertelaers vele jaren geleden ondernam. 's Lands oudste vrouw bleek spoorloos en was waarschijnlijk ook al lang dood. Maar niemand wist waar haar graf was. Tot Wertelaers het terugvond in een klein dorpje onder Parijs.

De vrouw terugvinden op een moment dat iedereen al lang gestopt was met zoeken, symboliseerde zo waar Bureau Van Meerbeeck vandaag voor staat. Nooit opgeven. Ook al zijn de anderen al lang gestopt.

Kurt Wertelaers

Tien jaar lang zal hij berichten over moorden en verdwijningen, over 's lands grootste criminelen en hun misdaden om zich daarna -in een tweede deel van zijn carrière- vooral te richten op buitenlandverslaggeving. Van grote natuurrampen over vluchtelingenstromen tot terroristische aanslagen.

2013 - 2015

In 2013 schrijft Kurt Wertelaers mee aan een boek: De wetsdokter, van en over de bekende geneesheer Wim Van de Voorde. Het wakkert de fascinatie voor diepgaand onderzoek in mysteries alleen maar aan. Een jaar later schrijft Wertelaers zich in aan de International Anti Crime Academy (IACA), toen nog in het Nederlandse Breda, en volgt er een opleiding tot privédetective. In 2015 vervolledigt hij die opleiding in Belgïe.

2017 - 2019

Wertelaers belandt zo in de wereld van de onderzoeksjournalistiek en legt in 2017 een grootschalige Belgische adoptiefraude met Congolese kinderen bloot. Hij zorgt voor de hereniging van doodgewaande ouderparen met hun ontvoerde kinderen. De verantwoordelijken voor het gesjacher met kinderen moeten uiteindelijk voor een Belgische rechtbank verschijnen en de spin in het web krijgt tien jaar cel. De Vlaamse filmmaker Daniel Lambo maakt een documentaire over adoptiefraude, Gestolen Leven, waarin het onderzoek belicht wordt.

In datzelfde 2017 laat Wertelaers een oud en afgesloten gerechtelijk moordonderzoek heropenen. Daarover schrijft hij een boek, cold case: Sally, dat in 2019 verschijnt. Tegelijkertijd werkt hij mee aan een vijfdelige documentairereeks over de zaak, genaamd 'Cold case'. Die wordt op vtm uitgezonden.

2020 - 2022

In 2020 en tijdens een onderzoek naar een onopgehelderde moord in Brussel, ontdekt Wertelaers het bestaan van een tot dan onbekende sekte. Dat leidt in de zomer van 2022 naar een ontluisterende documentairereeks op Streamz, 'De 42 Kinderen van de Goeroe'.

diagonale Lijnen

Cold Case Chronicles

Elke maand een nieuwe editie!

Tien jaar lang zal hij berichten over moorden en verdwijningen, over 's lands grootste criminelen en hun misdaden om zich daarna -in een tweede deel van zijn carrière- vooral te richten op buitenlandverslaggeving. Van grote natuurrampen over vluchtelingenstromen tot terroristische aanslagen.

Download hier:

Stack of Newspapers_edited.jpg
Afbeelding2.jpg

In 'Cold Case Chronicles' nemen we jou mee achter de schermen van ons bureau. Je kan onze onderzoeken volgen én verhalen over cold cases ontdekken. Je kan het hier downloaden of -gratis- oppikken op ons bureau.

bottom of page