STUDIECENTRUM VAN MEERBEECK

STUDIECENTRUM
VAN MEERBEECK

Bureau Van Meerbeeck onderzoekt niet alleen mysteries, maar bouwt tegelijkertijd aan een kennis- en expertisecentrum rond cold cases. Het onderzoekscollectief is op deze manier een ontmoetingsplaats voor jonge, nieuwsgierige studenten en ervaren deskundigen die graag opgedane kennis delen.

Zo werkte Nikki Jongerling (masterstudente Forensische Criminologie, Universiteit Leiden) aan een artikel rond de betekenis van ‘Afwezigheid van DNA’ op een plaats delict. Het onderzoek kwam er nadat we in een cold case informatie verkregen, maar het nieuwe DNA-materiaal niet overeenkwam met wat destijds ter plekke werd verzameld. Voor de politie was het een reden om de piste te verlaten, voor Bureau Van Meerbeeck een motivatie om verder te zoeken.

In het artikel vertellen Nederlandse en Belgische experten dat de afwezigheid van DNA niet moet betekenen dat het er niet was.
Het artikel is meteen een pleidooi om bewaard bewijsmateriaal opnieuw te onderzoeken met de methoden van vandaag en zo ook de minst kansrijke dossiers terug vanonder het stof te halen.

Lees het volledige artikel hier: 

Jongerling, N.E., & Wertelaers, K. De afwezigheid van DNA in onopgeloste moordzaken; een dood spoor?